Na protesten van studenten heeft de Universiteit Leiden besloten voorlopig alle slimme camera's in de schoolgebouwen uit te zetten.
In de meeste panden van de Leidse Universiteit, waaronder de verschillende locaties van de Haagse Campus, zijn afgelopen jaar van zulke camera’s opgehangen om personen te tellen. Tegenstanders maken zich zorgen om de privacy.
College-voorzitter Annetje Ottow vindt het goed dat er nu een time-out wordt genomen. "We betreuren dat medewerkers en studenten ongerust zijn geworden en leren hiervan dat we met onderwerpen die over privacy gaan nog zorgvuldiger moeten omgaan." Voordat de camera's weer aan zouden mogen gaan, moet er eerst een externe audit komen naar het systeem om extra waarborgen te hebben voor de veiligheid. Daarbij gaat het niet alleen om "de feitelijke privacy, maar ook voor het gevoel van privacy”, aldus Ottow. "Die zorgen van studenten en medewerkers nemen we serieus, en daarom zetten we de scanners uit."
Kunstmatige intelligentie
In totaal werden 350 camera’s opgehangen bij de ingangen van universitaire gebouwen om bezoekersaantallen bij te houden. Ook hangen ze voor de deur van elke collegezaal. De universiteit noemt het een systeem van ‘classroom scanners’, die uitsluitend aantallen personen registreert. Maar de camera’s van de Zwitserse fabrikant Xovis blijken veel meer te kunnen dan tellen. Ze worden bijvoorbeeld ook op vliegvelden gebruikt en zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie die de beelden constant analyseert. Naast tellen, kunnen ze looproutes volgen van de voorbijgangers, hun lengtes weergeven, inschatten hoe oud personen zijn, wat hun geslacht of humeur is, en zelfs kijken of iemand een gezichtsmasker draagt. Maar de universiteit zegt dat die mogelijkheden op de scholen zijn afgesloten.